Kuba PP

Utskott: Specpol1

Delegation: Republiken Kuba

Delegater: Elias Palmér, Johanna Heyl S18C

Republiken Kuba är mycket bekymrade över den pågående krisen i den Bolivarianska republiken Venezuela som berör hela Sydamerika. Kuba ser allvarligt på flertalet pågående problem i landet men hyser hopp om att problemen reds ut inom en snar framtid.

Republiken Kuba och den Bolivarianska republiken Venezuela har sedan 1999 haft en oerhört god relation såväl som ett gott samarbete. Till exempel har doktorer varit en brist i Venezuela, och därför har Republiken Kuba haft utbyte med den Bolivarianska republiken Venezuela och har sänt över några av Republiken Kubas skickligaste läkare som stöd. Republiken Kuba har även haft ett ekonomiskt och diplomatiskt samspel med den Bolivarianska republiken Venezuela. Både Bolivarianska republiken Venezuela och Republiken Kuba har ambassader i den andres land.

Republiken Kubas uppgift är att hjälpa till och inte att bilda ytterligare oreda i ett redan instabilt land. Republiken Kuba ser även allvarligt på de sanktioner som Amerikas Förenta Stater har infört mot Venezuela och betraktar att sanktionerna bör elimineras inom en väldigt snar framtid. Sanktionerna Amerikas Förenta Stater har infört har endast påverkat den Bolivarianska republiken Venezuela negativt. 

Republiken Kuba rättfärdigar presidenten Nicholas Maduro och fördömer Juan Guaido som president över den Bolivarianska republiken Venezuela. För att lösa frågan skall Juan Guaidó dra sig tillbaka och låta Maduro styra landet då Maduro är den sanna presidenten.

Med två presidenter kan den Bolivarianska republiken Venezuela inte ta några beslut. Därav är det mer än rätt att tillåta Maduro göra sitt jobb som president.

© Håkan Danielsson 2023